tiistai 29. marraskuuta 2016

Piparminttuinen suklaapiiras


Joululeivontaa, wohoo! Tämä kuukausi ennen joulua on perinteisesti aivan älyttömän kiireinen, mutta leipomaan pitää päästä aina jossain mahdollisessa pikkuraossa. Sain inspiraation tähän piiraaseen mistäpä muualta kuin Pinterestistä, jota onkin tullut selailtua viime aikoina melkolailla. Niiiin paljon ihania ideoita aina joulukoristeista ja lahjapaketoinnista leivontaan! 
Idea tähän kyseiseen reseptiin lähti siis siitä, kun bongasin pelkän kuvan suklaapiiraasta, jonka täytteessä näytti olevan polkakarkkeja. Kuva jäi kummittelemaan mieleeni, joten ei muuta kuin reseptiä kehittelemään. Laitoin täytteeseen kolme kappaletta karkkikeppejä, mikä oli ihan tarpeeksi tehdäkseen piiraasta piparminttuisen. Mintun ja suklaan ystäville ihan mainio piiras!


Piparminttuinen suklaapiiras

Pohja:

2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaojauhoja 
3/4 dl sokeria
110 g huoneenlämpöistä voita
ripaus suolaa
(1-2 tl kylmää vettä)

 Täyte:
  
2 dl kuohukermaa
2 dl kreikkalaista jogurttia
3 kpl polka-karkkikeppejä
2 liivatelehteä
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria 

Suklaaganache-kuorrutus:

150 g tummaa suklaata
1 1/4 dl kuohukermaa 

Tee näin

1. Aloita sekoittamalla pohjan kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon huoneenlämpöinen voi. Lisää tarvittaessa ruokalusikallinen tai pari kylmää vettä saadaksesi taikinan kasaan.
2. Voitele halkaisijaltaan 24-25 cm vuoka ja painele taikina vuokaan. Aseta jääkaappiin 10-15 minuutiksi.
3. Paista 180 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.
4. Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoomaan. Rouhi karkkikepit pieneksi murskaksi. Vaahdota kuohukerma. Vatkaa kuohukerman joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Sekoita vielä nuolijalla joukkoon kreikkalainen jogurtti.
5. Kuumenna mikrossa tilkka vettä ja lisää siihen puristetut liivatelehdet. Lisää liivatteet ohuena norona täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita viimeisenä täytteen joukkoon karkkikeppimurska. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä vähintään tunnin verran.
6. Tee suklaaganache. Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Kuumenna kuohukermaa liedellä sen verran, että se kuohahtaa. Kaada kuohukerma kulhoon suklaapalojen päälle. Malta hetki ennen kuin alat sekoittaa seosta. Sekoita lusikalla kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä ja levitä sen jälkeen varovasti piirakan päälle.
7. Anna piiraan hyytyä useampi tunti tai mielellään yön oli. Koristele makusi mukaan ja NAUTI!😊



-Linda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti