keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Sitruuna-marenkipiirakka

Hiihtolomaviikon auringonpaiste sai mut leipomaan jotain uutta ja jotain keväistä. Sitruunan kirpeys ja marengin makeus toimii tässä kivan raikkaana yhdistelmänä. Tämä perinteinen amerikkalainen piirakka sopii tosi hyvin vaikka pääsiäisaterian jälkkäriksi! :)


Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g margariinia
1 keltuainen
2 rkl kylmää vettä

Sitruunakiisseli:
1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
3 keltuaista
1 sitruunan kuori raastettuna ja kahden sitruunan puristettu mehu

Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

1. Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen. Lisää joukkuun kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, kypsennä pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.  
Vinkki! Ennen kuin laitat piirakan uuniin, leikkaa vuoan kokoinen ja muotoinen pala leivinpaperia, aseta se taikinan päälle ja lisää riisinjyviä tai kuivattuja herneitä painoksi. Näin ollen piirakkapohja kypsyy ja nousee uunissa tasaisesti.
2. Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet kattilaan ja keitä, kunnes sakenee. Sekoita koko ajan. Kaada jäähtynyt kiisseli piirakkapohjan päälle. 
3. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Marenki on valmista kun se on kiiltävää ja niin jämäkkää, että kulhoa voi pitää väärinpäin eikä marenkivaahto liiku. 
4. Pursota tai lusikoi marenkivaahto kiisselin päälle. Paista 175-200 asteessa, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Vahdi piirakkaa sillä marenki kärähtää äkkiä!
Nauti hyvin jäähtyneenä.
 


Ohje on alunperin täältä.


xoxo Linda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti